Saturday, April 9, 2011

dari gadis untuk gadis

as'salamualaikum . hye bloggies . just want to share something with u guys , especially , Girls/Women J

org yang buta hatinya akan menilai wanita pada kecantikan, kekayaan & keturunan semata . the truth is , wanita yang solehah ialah harta yang paling berharga 

gadis - gadis , wajah kita bukan aurat , but sometimes , IT IS . Allah melarang wanita beriman menunjukkan perhiasannya except with what we're born with , wanita solehah juga digambarkan sebagai wanita yang tidak over exposed to public . memang , it's not that easy sebab secara zahirnya , wanita sukakan kecantikan , RIGHT ?? J

 it's enough if we just don't let our face shown to public ; eg , friendster , facebook . blog , myspace etc . jangan melatah , maksudnya , ta salah memakai pic sendiri , tetapi jangan laa memiliki niat untuk menunjukkan kecantikkan & menjadikan rupa paras sebagai tayangan semata - mata .

others , once you have an interaction with man , do feel a lil' shy & tundukkan sedikit wajah kita , because ;
Saidatina Aisyah RA pernah berpesan,
"Sebaik-baik wanita adalah yang tidak memandang dan dipandang"
Jangan kau berasa bangga dengan kecantikanmu sehingga kau dikejar jutaan lelaki.
 Itu bukan kemuliaan bagimu.
Jika kau berasa bangga, kau menyamakan dirimu dengan pepasir di pantai, yang boleh dipijak dan dimiliki sesiapa sahaja.

wardina saffiyah & irma hasmie , kan chantek macam ni J

quotes J
  • girls want to look perfect for a bunch of guys; a real woman wants to look beautiful for only one man .

  • a woman who knows her value will only put up with a man’s nonsense for so long. You either get right or you will get left .


org juga masih jauh dari situ . tapi ta ap , kte sama - sama okies ? insyaAllah J
ap agaknya pandangan org lelaki tentang ini ye ? J

saya juga sedang mencari ,

15 comments:

Izyan Masri said...

JAUH CANTIK IRMA HASMIE PAKAI TUDUNG.SUKA ENTRY NI XD

laylie said...

suke dgn entri ni(:
btl ckp awak cik ungu. perempuan yang baik tak kan cuba tarik perhatian lelaki dengan kecantikan dirinya sehingga menjadi pujaan jutaan orang. cintanya hanya kepada Tuhan yang satu dan juga kepada suami yang sah :)

maIra said...

phee: kak maira suka entry ni..thumb up 4 u girl..=)

cujen said...

salam singgah dari CUJEN THE LEJEN

BESTEVER GIVEAWAY

niesz said...

wanita tu sgt berharga nilainye bile maruah terpelihara but sgt rendah hrganye bile maruah di cemari..

MIXED MINDS said...

Cute picture! ;)

phee ungu said...

@Izyan Masri kan . kan . kan ?? sejak da bertudung ni , memang keayuan makin t'serlah .

*thx :)

phee ungu said...

@laylie org pun baru sedar , serius . cik lalylie , knp susa masuk blog awk ? :) but , it;s okay , i remember ur blog add :*

phee ungu said...

@maIra thx a lot kak maira :) sekadar b'kongsi , org pun masih jauh lg . tp sedang ke situ . insyAllah :)

phee ungu said...

@cujen nnt org singgah cik cujen , thx 4 dropping by :)

phee ungu said...

@nieszbetul . betul . betul ... tapi bukan rendah , no dignity at all if she let men 'get' her easily .

phee ungu said...

@MIXED MINDSsubhanAllah :) chantek kan ?? :)

nor ramizah ramlan. said...

i like this:)

Izyan Masri said...

OUH..TIBA2 TERASA NAK MUHASABAH DIRIPULAK T_T

phee ungu said...

@nor ramizah ramlan. : hehe :) thx .